Cei peste 480 de candidaţi sălăjeni la un post de cadru didactic intră, astăzi, în sălile de examen, pentru susţinerea concursului de titularizare. Faţă de anul trecut, lucrările vor fi evaluate în alte centre din ţară, fiecare foaie de examen conţinând un cod de bare cu datele personale ale candidatului. În plus, candidaţii vor susţine examenul în săli dotate cu camere de supraveghere video.
Potrivit inspectorului şcolar de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, pentru posturile disponibile în anul şcolar următor candidează 486 de cadre didactice, ale căror fişe de înscriere au fost validate. „Faţă de anii anteriori, subiectele de examen sunt unice. De altfel, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de titularizare, subiectele sunt axate mai mult pe partea de metodică, ceea ce ar putea aduce surprize pentru unii candidaţi. Totuşi, faptul că examenul nu va conţine atât de multe subiecte din specialitate ar putea face ca subiectele să pară mai uşoare faţă de anii anteriori”, a declarat Viorel Lungu.
Intrarea în sălile de examen este programată pentru intervalul orar 7.30-8.30. Examenul propriu-zis începe la ora 9, candidaţii având patru ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor.
Pentru anul şcolar următor sunt vacante 409 posturi didactice, dintre care numai 104 sunt titularizabile. Dintre posturile titularizabile, majoritatea, respectiv 80, sunt pentru posturile de învăţători, urmare a introducerii clasei pregătitoare la învăţământul primar. De asemenea, aproximativ 35 de posturi sunt disponibile şi pentru educatoare. Pentru posturile de profesori de limba engleză, de limba franceză, matematică şi religie ortodoxă sunt disponibile, pentru fiecare, mai mult de 20 de locuri.
Candidaţii vor susţine proba scrisă pentru titularizare în patru centre de examinare, respectiv: Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou şi Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău.
Lucrările vor fi adunate din centre în funcţie de specialităţi şi trimise în alte centre din ţară pentru evaluare. Primele rezultate vor fi afişate în data de 7 august, perioada de depunere a contestaţiilor fiind pentru zilele de 7 şi 8 august. Eventualele contestaţii se vor rezolva în 9 august, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 10 august.
După această perioadă urmează şedinţele de repartiţie a posturilor. Din acest an, candidaţii au avut de susţinut şi o lecţie la clasă, nota obţinută contând 25 la sută la calcularea mediei pentru obţinerea posturilor, 75 la sută fiind nota de la proba scrisă de astăzi. Doar candidaţii cu note peste 7 la ambele probe de concurs vor putea ocupa locurile titularizabile, în timp ce pentru posturile de suplinire, candidaţii trebuie să aibă minim nota 5 la ambele probe de concurs.